glastillverkning

Glas

Vilket glas ska just du ha? Det beror på flera saker och är en av anledningarna till att man gör en synundersökning. Genom synundersökningens olika tester och resultat ger optikern råd och rekommendationer om olika glasalternativ. Ju noggrannare synundersökning desto bättre glas.

Det finns flera hundra typer av glas och glasbehandlingar samt flera olika glasmaterial. Vilken kombination som passar bäst är högst individuell beroende på hur vardagen ser ut, vilken typ av arbete man har, vilka synkrav man har och inte minst vilken budget man har. Tack vare optikerns höga kunskaper får du hjälp med vilket glas som blir bäst för just dig.

För att kunna tillgodo se alla med bra glasögon och synkomfort använder vi flera olika glasleverantörer där var och en är specialist på sitt område.

rodenstock

Tysklands ledande tillverkare av glasögonglas och glasögonbågar. Rodenstock grundades 1877 av Josef Rodenstock och sysselsätter globalt cirka 4 500 medarbetare i över 85 länder.  Läs mer på www.rodenstock.com

zeiss

Zeiss grundades 1846 i Jena, Tyskland. Världsledande tillverkare av precisionsoptik och högteknologisk utrustning till optiker och ögonkliniker. Zeiss tekniska kompetens och innovativa idéer skapar lösningar som är mycket mer än bara glas! Läs mer på www.zeiss.se 

multilens

Multilens är ett svenskt bolag som under en lång tid har utvecklat och tillverkat optik för speciella behov som normal optik inte kan tillfredsställa. Det kan vara optik för personer som har nedsatt syn, har en ögonsjukdom,vistas i extrema miljöer m.m.  Läs mer på www.multilens.se

optileks

Optileks leverar närproducerade glas från familjeföretaget i hjärtat av Dalarna. Deras styrka är att tillverka glas som ingen annan klarar t.ex. höga styrkor, filterglas m.m. Tillsammans med mer traditionella glas har de Sveriges bredaste sortiment. Läs mer på www.optileks.com

merident

MeridentOptergo är specialiserade på unika lösningar för ergonomi och optik. Deras utgångspunkt var att tandläkare och tandhygienister ska kunna utföra sitt yrke, år efter år, utan att behöva uppleva obehag i nacke och axlar. Därefter har deras produkter spridit sig till andra yrkesgrupper. Läs mer på www.meridentoptergo.se

RAY-BAN® är mest kända för sina ikoniska bågar, men gör numera även högkvalitativa glas med styrka till sina bågar. Finns både med och utan solfärg samt kan fås med enkelslipade och progressiva glas. Glasen är digitalt optimerade, kan fås med blåljusfilter och håller mycket hög kvalitet. Detta garanteras genom den ingraverade ikoniska logotypen i höger glas och RB initialerna i vänster glas.

Liten ordlista

Antireflex tar bort störande ljusreflektioner i ett glas. Det finns ofta olika varianter där de senare varianterna tar bort blått ljus från surfplattor och mobiltelefoner.

Arbetsglasögon eller terminalglasögon är anpassade för en viss arbetssituation. En vanlig variant är rumsprogressiva glas som är anpassade för att se bra i ett rum.

Brytningsindex eller index anger glasets materialegenskap. Standard är 1,5 och har man ett stort synfel som kräver starka styrkor blir glasen tjocka och tunga. Man bör då gå upp på ett högre brytningsindex för att få tunnare och lättare glas. Hos oss kan du få veta exakt vilken skillnad det blir mellan olika brytningsindex.

Dubbeslipade glas eller bifokala har två olika styrkor, en avståndsstyrka i övre delen och en läsruta längst ned i glaset.

Enstyrkeglas eller enkelslipade glas har samma styrka över hela glaset. Dessa glas används om man är översynt, närsynt och/eller astigmatisk.

Filterglas är ett specialglas som filtrerar bort en viss våglängd av ljuset t.ex. det blåa eller röda spektret. Är användbart vid vissa ögonsjukdomar eller för att lindra migrän. Det mest kända filterglaset är polarisationsfilter eller polariserat glas i solglasögon som filtrerar bort bländande ljus t.ex. spegelhinnan på vattenytan. Se exempel på https://www.instagram.com/officialmauijim/

Fotokromatiska glas växlar automatiskt mellan att vara klara inomhus och mörka ute i solen.

Glasmaterial kan tillverkas av plast, mineralglas, trivex och polykarbonat. Alla material har sina för- och nackdelar, vanligast är att glasen är gjorda av plast. Vad som blir bäst beror på användningsområde  och vilken egenskap som man prioriterar t.ex. repskydd, lätta glas, splitterskydd m.m.

Progressiva glas är ett flerstyrkeglas med flytande övergång mellan avstånds- och närstyrka. I övre delen ser man bra på långt håll, i nedre delen på nära håll och i mellandelen på mellanavstånd. Det bästa alternativet om man är ålderssynt eller presbyop och vill kunna se på alla avstånd med sina glasögon utan att ta på och av hela tiden. Det finns ett brett utbud av progressiva glasögon och ju bättre och modernare glas desto bredare synfält, bättre synkomfort och lättare tillvänjning.

Repskydd innebär att plastglaset härdas för att bli ännu hårdare och stå emot repor bättre. Ett glas med repskydd blir dock aldrig repfritt. Bäst motstånd mot repor har mineralglas.

Skyddsglasögon är anpassade för skydda ögonen på en arbetsplats t.ex. mot splitter, starka kemikalier, stänk, svetsblänk m.m.

Progressiva Glas

Utvecklingen på progressiva glas har varit enorm de senaste åren. Den senaste generationen progressiva glas har stora zoner vilket ger maximal synkomfort på långt håll, mellanavstånd och nära håll. De är även lätta att lära sig använda vilket ger en snabb tillvänjning. Skillnaden mellan nya och gamla designen på progressiva glas är stor, se bild nedan. Hos Medoptik kan du köpa progressiva glas inklusive båge från 2000 kr och uppåt.

Mer info om Rodenstocks progressiva glas

Mer info om Ziess progressiva glas

Glas för bilkörning

Många upplever problem med bländning vid mörkerkörning och att synen är ansträngd. För att underlätta finns det glas som kan användas som ett vanligt glas, men som är optimerat för bilkörning. Vi har både Rodenstock Road och Zeiss DriveSafe.

drivesafe3

NYHET! Ray-Ban® med styrka och logotype

Nu kan du få Ray-Ban® glasögon med styrka och Ray-Bans® egna glas med ingraverad logotype. Glasen finns som enkelslipade och progressiva, med klara glas eller solfärg. Med glasögonen medföljer ett äkthetsintyg. Några höjdpunkter med Ray-Bans® kvalitetsglas:

  • Digitalt optimerade glas för bättre klarhet, större synfält och mindre ansträngda ögon.
  • Blåljusfilter som förbättrar de slipade glasen genom att minska exponeringen för skadligt blått ljus från digitala enheter.
  • Perfekt formslipade glas
  • Äkta RAY-BAN® glas är skräddarsydda för att möta dina synbehov och certifieras av den ingraverade RAY-BAN® logotypen på den högra glaset och RB-initialerna på vänster glas.

Mer info på: https://www.ray-ban.com/usa/prescription-glasses/clp